Verplicht vanaf 1 maart 2010

Theorie én praktijkexamen voor het bromfietsrijbewijs!

Sinds 1 maart 2010 is alleen een theorie-examen niet meer voldoende om in het bezit te komen van een bromfietsrijbewijs. Je zult een heus praktijkexamen moeten afleggen bij het CBR voor je op de brommer stapt! Moeilijk? Nee hoor. Zolang je kiest voor een rijschool en je tijdens de praktijklessen laat zien dat je rekening houdt met het verkeer om je heen, is het examen een eitje. Het bromfietsrijbewijs is de opvolger van het bromfietscertificaat en ziet er bijna hetzelfde uit als een autorijbewijs. Zo'n roze pasje dus. Tot 1 maart 2010 kreeg je zo'n bromfietsrijbewijs na het behalen van een theorie-examen. Een aantal lessen volgen bij een rijschool of een paar avondjes zelf studeren en dan op naar het CBR. Kopte je het examen in, dan kon je direct naar de gemeente je bromfietsrijbewijs aanvragen. Zo gepiept dus.

Praktijkexamen

Maar daar is nu verandering in gekomen. Want sinds 1 maart 2010 zal naast het theorie-examen ook een praktijkexamen worden ingevoerd voor het behalen van je bromfietsrijbewijs. Je zult enkele lessen moeten volgen en tijdens een praktijkexamen moeten laten zien dat je een bromfiets kunt besturen (voertuigbeheersing) en dat je weet hoe je je in het verkeer moet gedragen (verkeersdeelneming). Het theorie-examen blijft bestaan. Zeker voor het praktijkexamen is het noodzakelijk les te nemen bij een rijschool. Veel rijscholen die rijlessen verzorgen hebben de lesbrommers al klaar staan.

Les

Om brommerrijles te kunnen volgen, moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat. Daar kunnen wij je als rijschool bij helpen door theorielessen te volgen of theorieboeken te huren. De kosten voor het volgen van een lessenpakket zijn in totaal €100,-. Onze ervaringen van de afgelopen jaren zijn dat na het volgen van de lessen je goed voorbereid het theorie-examen kunt afleggen. Ons slagingspercentage van de afgelopen jaren lag boven de 90%. De kosten voor het huren van de boeken (dus voor zelfstudie) bedraagt €25,-. Voor de praktijklessen hebben wij een rijschool in Apeldoorn, tegenover het CBR examencentrum, bereid gevonden de praktijklessen te verzorgen. Voor de praktijklessen moet je in het bezit zijn van een theoriecertificaat. Op het moment dat je geslaagd bent voor de theorie kan het praktijkexamen circa 2 à 3 weken daarna plaats kunnen vinden. De praktijklessen en het examen zijn dan te plannen op dezelfde dag. De praktijklessen zullen maximaal met 2 personen tegelijk verzorgt worden. De instructeur rijdt met je mee.

Examen

Net als tijdens de rijlessen zal de examinator je volgen tijdens een rit van ongeveer 30 tot 40 minuten. Foutloos rijden hoeft niet, maar je moet wel laten zien dat je de bromfiets beheerst en dat je rekening houdt met het verkeer om je heen. Vooruit kijken en verkeerssituaties zo vroeg mogelijk inschatten. Na de rit vertelt de examinator direct of je geslaagd bent of niet. Stap dan nog niet meteen op de bromfiets, want je moet eerst bij het gemeentehuis je rijbewijs ophalen. Dat duurt een paar dagen, maar dan stap je daarna ook met een veilig gevoel op de bromfiets!

Kosten

Theorie lessen € 100,-
Boeken huren € 25,-
Aanvraag theorie-examen € 45,-
Praktijklessen inclusief examen circa € 290,-